13 július 2015

Mit lép a FED?



Júniusi beszámolónkban még örömmel fogadtuk az enyhén megugró amerikai munkanélküliségi rátát, mondván, hogy ez a munkaerőpiacra visszatérő embereknek tudható be. Úgy tűnik az öröm korai volt, hiszen az aktivitási ráta júniusban új mélypontra esett (62,9 százalék), a munkanélküliségi rátát húzva magával (5,3 százalék).


A mechanizmust úgy kell elképzelnünk, hogy a bárnyomás hatására nem éri meg nem visszajönni a válság alatt kivonult dolgozóknak. Míg a válság éveiben mondjuk 22 dollárt veszített egy átlagos amerikai munkavállaló óránként, az által, hogy önként kivonta magát a munkaerő piacról, addig mára ennek ára egészen 25 dollárig ment.

Bár aki eddig nem dolgozott befektetéseiből egész jól el tudta tartani magát, az amerikai bika már nem szalad úgy, mint a válság után. Az S&P 500 index az év elejétől csupán 0,86 százalékot hozott a befektetőknek, míg a 2008 leolvadás utáni féléves átlag 7,7 százalék körül van. A FED kamatemelése már csak ezért is érzékeny téma.



Az elmúlt időszakban az átlagos órabérek stabilan tudtak növekedni, hiszen a kivonuló dolgozók csökkentették a munkaerő piaci kínálatot, míg a beinduló gazdasági növekedés új munkahelyeket teremtett. A kivonulók pénzügyi eszközeikből éltek meg, vagy hozamot termelve, vagy felélve azokat. Azonban a növekvő bérek hordozott lehetőség költsége, valamint a 7 éve tartó, kissé fáradó bika piac megfordíthatja ezt a folyamatot. A kamatemelés mind a részvény, mind a kötvény eszközosztályba korrekciót hozhatna rövidtávon, ami szikrát adhat a munkaerő piaci kínálat bővülésének, így a bérnyomás és az infláció lassulásának.

Makrogazdasági távlatokból érdemes az aggregált és reálbérezésre, valamint bérnyomásra támaszkodni. Érdekes megfigyelni, hogy bár a nominális bérek növekedtek, addig a reálbérek növekedése többször fordult negatívba, azonban az utóbbi másfél évben pozitív növekedést láthatunk. A gazdaságban bérekre kifizetett összegek bár a válság alatt csökkentek (növekvő nominális bér nem tudta ellensúlyozni a kivonuló erőforrást), 2010 óta ez az érték is stabil növekedést tudott felmutatni.




Összességében egy viszonylag egészséges munkaerőpiacot láthatunk, ebben azonban az esetlegesen visszatérő munkások hozhatnak változást. Azonban sosem szabad elfelejteni, hogy egy jegybank évekre előre tervez, egy szeptemberi kamatemelés simán célozhatja a két év múlva mért infláció csökkentését, melynek akar a visszaszállingózó dolgozók még jót is tehetnek. Befektetőként az tengerentúli részvény és kötvény piacokon enyhe kivárásra, bizonytalanságra számítanék, illetve a kamatemeléssel egy enyhe korrekcióra. Középtávra ugyanakkor lehet tervezni, pláne egy korrekció után, hiszen a kamatemelést lehet úgy is értelmezni, hogy a FED egészségesnek látja a piacokat.

A feltörekvő eszközosztályoktól azonban távol tartanám magam. Ezeket a piacokat a rossz strukturális felépítés (Brazília), piaci buborékok (Kína), csökkenő árupiaci árfolyamok (Oroszország, Brazília) már így is megviselték, ennek nyakába jöhet majd egy dollár erősödés és kamatemelés, amely a külsőadósság terheit is tovább fokozhatják.