20 július 2015

Ússzunk az árral



Az, hogy a közszféra kevésbé hatékonyan tudja allokálni erőforrásait, mint a magánszféra nem új keletű közhely. Ennek talán egyik legfontosabb oka, hogy tömegben jobban érvényesül a birkaszellem, és adott esetben nem éri meg nem hülyének lenni.

Amin épp megütközött a szemem, az az orosz regionális és önkormányzati adósság. 2012 óta majdnem megduplázódott ez az adóssághegy (jelenleg 42 milliárd dolláron áll), de ami a legnagyobb baj, hogy az egyes önkormányzatok bevételeinek 100-140 százalékát teszi ki. Valószínűleg nem ez fogja csődbe vinni Oroszországot, hiszen a teljes GDP-hez viszonyítva ez az összeg csupán 2 százalékot tesz ki, de a belpolitikában még okozhat fejfájásokat.



A helyzet nagyjából egységes az összes orosz önkormányzatnál. 2012-ben több elnöki rendelet is könnyítette a szociális kiadások növelését, aminek eléréséhez az önkormányzatok idegen forráshoz nyúltak. De mindenki? Amikor nincs miből visszafizetni, és minek után nem beruházásra megy el nem is lesz?

Úgy tűnik igen, ismét győzött a birkaszellem. Nyilván több helyi vezető is a saját újraválasztására gondolt miközben a tolla sercegett a hitelpapírokon, a prúdenseknek pedig nem éri meg nem követni őket. Tegyük fel, hogy vannak akik nem követik a példát, továbbra is fenntartható szinten tartják a költségvetésüket. A hitelfelvevők becsődölése esetén joggal számíthatnak rá, hogy velük fizettetik ki az így keletkezett „közös” adósságot. Egyszerűen nem éri meg nem belemenni a nyilvánvaló hibába.

Ne értsen félre senki, nem vagyok a gazdasági Darwinizmus híve, de a „nem hagyjuk az út szélén” humánus, és a „csinálj csak bármit, majd kifizetjük” paternalista elgondolások között ég és föld a különbség. Habár próbálják utóbbit az előbbi köntösébe bújtatni.

Csak hogy hozzak egy hasonló példát a magánszférából. Warren Buffett még az 1960-as években vette meg a National Indemnity névre hallgató amerikai biztosító céget. A szektorban épp heves árverseny alakult ki, és tolongtak az egymás alá ígérő, vásárlók kegyét kereső biztosítók a piacon. A versenytársak normális működése (prémiumok gyűjtése/kifizetése, operatív költségek) veszteséges volt, és csak a parkoltatott prémiumok befektetése mentette meg az eredményt. Ezzel szemben Buffett cége nem vett részt az árversenyben, operatív szinten is nyereséges maradt, és bár komoly piaci részesedést vesztett a vállalat, így a bikapiac végével is talpon tudott maradni.

És hogy miért érte meg ez a gondolkodás? Mert nem kényszerítette senki arra, hogy a felelőtlen üzleti politikát folytató biztosítókat ő mentse ki. Ergo, a közt összefogó helyzetben megéri követni a csordát, még ha a szakadék felé is tart, hiszen az elszámolás közös, így is úgy is részt kell vennünk. De olyan helyzetben, ahol a nyereség és a felelősség vállalás is egyéni megéri prudensnek maradni.