24 augusztus 2015

Felszálláshoz készülve

A FED szeptemberi kamatemelésére egyre kisebb esélyt látni. Egy néhány napon belül a pénzpiacok nyakába szakadt egy frissen kibontakozott tőzsdei pánik, egy lassuló kínai gazdaság, zuhanó olajár, és politikai feszültségek Koreában és Görögországban. Ezt így felsorolva nem is annyira meglepő az amúgy is önmagát gerjesztő pánikhangulat.

De mi köze ezekhez a FED-nek? Hogy ezek közül is néhányat említsünk: Kína tartalékai amerikai állampapírokba vannak, a fél fejlődő világ dollárban van eladósodva, valamint a hazai (USA) infláció nem akar megindulni az infláció az olcsó nyersanyag áraknak hála.

Egy kamatemelés mellett: az amerikai állampapírok árfolyama lefelé korrigálna, ami fájna Kínának, a dollár erősödésével és magasabb hozamok mellett a fejlődő gazdaságoknak nehezebb lenne törleszteni adósságaikat, valamint az erősödő dollár még nyomhatna egyet az alapanyagok árán. A fejlődők már csak azért is szenvedhetnek, hiszen sokan nyersanyag exportból szereztek bevételt (Dél-Afrika, Oroszország, Brazília).

Mi szólhat mégis a kamatemelés mellett? A munkaerőpiaci kondíciók elérték céljukat, és úgy tűnik stabilizálódnak. A vagyonhatás is meghozta hatását, 1800 pontos S&P 500 mellett még mindig 200 százalékos pluszban van a piac a válságot követő szint óta; a kiskereskedelmi forgalom is viszonylag stabil növekvő pályát mutat. A piaci folyamatok mellett a döntéshozóknak azt is mérlegelniük kell, hogy egy esetleges komolyabb visszaesésnél nem maradt semmi az eszköztárukban. Ez mindenképp a mielőbbi normalizálódás felé mutat.

Az infláció, bár jelenleg nyomott szinten van, úgyszintén visszatérhet. A 100 dollár feletti szintektől épp tavaly augusztusban kezdett eltávolodni az olaj ára, így ennek hatásai lassan kikerülnek az indexből. A maginfláció, ami épp az ilyen voltailis termékektől szűri a mutatót, gyakorlatilag végig 1,5- 2 százalékos szinteken mozgott.



Jelenleg egyetlen szektort azonban szeretnék kiemelni, ez pedig az ingatlan és a jelzálog piac. Az ingatlan piaci index épp csak az elmúlt néhány negyedévben kezdett újra felfelé kanyarodni. Természetesen lemaradva, de követi a kint lévő jelzáloghitelek mennyisége is. Azért írom, hogy természetesen, hiszen csökkenő ingatlanpiaci árak mellett bolond lenne a lakosság hitelt felvenni, először kell egy pozitív megerősítés. A 2009-es válság alatt is többek között azért zuhant össze gyorsan piac, mivel akinek volt pénze se törlesztette a hitelt, hiszen minek fizessen ki még 200 ezer dollárt valamiért, ami már most is csak 150 ezret ér? Inkább vigyék a házam, én meg megtartom a 200 ezrem.



Amiért ez bizalomra adhat okot: a fent már említett vagyonhatást az emelkedő ingatlanárak erősítik, és ezáltal a fogyasztás momentuma is megmaradhat; a magasabb kihelyezett hitelállomány erősítheti az inflációt.

Utóbbi megállapítás némi magyarázatra szorul.

Ha bármely központi bank pénzt nyomtat azzal még nem növeli jelentősen a gazdaságban forgó pénz mennyiségét. A széles értelembe vett „pénzbe” betétek, ezek hitelei, hitelekből fizetett betétek, majd ezek újra kihelyezése is benne van. Ha például nyomtatunk 100 dollárt és ebből 90 kimegy hitelekbe abból a 90-ből megint lehet 81 dollárnyi hitel, és így tovább (,hiszen valaki megkapta azt a 90 dollárt és elhelyezte az ő bankjában). Így 100 dollárral 1 000 dollárt juttathatunk a gazdaságba, amennyiben 90 százalékos kihelyezéssel számolunk.

A FED pénznyomtatása, bár 2013 őszével véget ért, még korántsem mondható befejezettnek. A széles értelemben vett pénz mennyisége, habár bővül, nem követte le a monetáris bázis (jegybanki tartalékok, készpénz) bővülését. Magyarul: az újonnan kinyomtatott ropogós bankókból nem tudták a hipotetikus 90 százalékot újra is újra kihelyezni, csak kevesebbet és/vagy a körforgás megszakadt. Miért? Mert nem kellett senkinek sem a hitel.


Mit látunk most: a még kiaknázatlan potenciál ott van a pénzállomány bővítéséhez, és a kereslet is kezd élénkülni a legnagyobb osztályt képviselő hitelek iránt. Ha a folyamat vége megy, akkor abból előbb utóbb inflációnak kell lennie.