01 szeptember 2015

Ezért kell nekünk annyira az infláció



A kínai gazdaság súlyát a világgazdaságban nehéz nem szignifikáns faktorként látni. A növekedéshez Kína a rendszerváltás óta átlagban évi 0,5 százalékot adott hozzá, és jelenleg ez sem fog elvaporizálódni, csupán a 7  százalék helyett 6, esetleg 5 százalékos bővülés lesz. Egy 10 ezer milliárdos gazdaságnál ez még mindig lenyűgöző, azonban a piacok nem ezt árazták, így jelenleg a halotti tor farsangi bálnak számít a piaci hangulathoz képest.

 
 Forrás: WorldBank, Hozam Vadász

De miért is írom most mindezt? Már épp elkezdett hinni a piac a szeptemberi kamatemelésben (50 százalékos esélyt jóslova neki, ami visszatekintőleg rekord volt), amikor elindult a kínai para. Jó végre nem a görög jelzőt használni.

Sokak szerint így már kevésbé esélyes a szeptemberi kamatemelés, hiszen a kínai események a nyersanyag áraknak is adtak egy pofont, így a manna ként áhított infláció újfent csak váratni fog magára. De miért figyeli ezt a jegybank? És miért jó nekünk az infláció?

Egyesek talán egyből felkiáltottak, hogy „hát a fogyasztás ösztönzésére, mi másra?”. Hiszen minek vásároljak most, ha jövőre megspórolhatok X százalékot? Valóban része az intertemporális (időben eltolt) fogyasztási modellnek az infláció, de az csak az egyik fele. A másik fele a nominális kamat, amely kettő adja a reálkamatot. És a kamatok bizony jöttek le szépen az inflációval együtt, az európai reálkamatok többsége például már negatív tartományban van.

A válasz ennél kissé komplikáltabb. Én két fontos fakrort látok. A bérek, és az adósságok.
Bérek: a munkavállalók, habár a közgazdaságtan mást állít, hajlamosak csupán a nominális béreket figyelembe venni. Azok egyszerűbben átláthatóak, és természetünkből adódóan szeretünk minél nagyobb számjegyeket látni a fizetési csekkünkön. Azt sokszor már nem veszik figyelembe, hogy mennyit hagynak ott a benzinkútnál, kisboltban, nyaraláskor, vagy a közmű szolgáltatónál.

Ezzel ellentétben a munkáltató inkább a reálbéreket nézi; minek fizessem ki neki 10 mosógép árát, ha ő egy hónap alatt csak 5-öt ad el? Az infláció, mint egy láthatatlan kéz segít megoldani ezt az összeférhetetlenséget, hiszen a számjegy tud növekedni a fizetési csekken, míg a reálbér csökken, nő, vagy épp stagnál.

Hitelek tartozások: bár a kisboltos példát lehet nem veszi észre a munkavállaló, de a havi jelzálog törlesztőrészletet biztosan. A lakossági, vállalati hitelek és kamataik rögzítve vannak felvételkor, így hiába lesz a tej olcsóbb, nekem ugyan annyit kell törlesztenem. Közgazdaságtan egyszer egy: az infláció a kölcsön adótól osztja újra a javakat a kölcsön felvevőjéhez, míg a defláció épp az ellenkezőt teszi.

Az első kérdéshez visszatérve: a bérezésnél defláció esetében a munkáltató bér csökkentés helyett kénytelen más eszközökhöz nyúlni, munkaórák csökkentése, vagy a személyzeti állomány csökkentése. Előbbire jó jelenkori példa a WalMart, egy amerikai kiskereskedelmi behemót, akinek közel fél millió alkalmazottja van minimálbéren. Az ő fizetésüket emelte meg 10-12 százalékkal a cég. Ja, és a munkaóráikból is lefaragott ugyan ennyit. Az adósság reálértékének változása inkább a fogyasztással hozható kapcsolatba. Aki küszködik, hogy visszafizesse a tartozását nem fog új autót venni.

A FED központi problémája a kezdetektől a munkaerőpiac helyreállítása volt, és a fent felvázolt kapcsolatok miatt az inflációs mutatót sem hagyhatja figyelmen kívül annak vizsgálatakor. Bár a kommunikáció hivatalosan az, hogy az egészséges munkaerőpiac vezet inflációhoz, meglátásom szerint az infláció is vezethet egészséges munkaerőpiachoz. Amennyiben a döntéshozók a hivatalos álláspontot követik nem látom miért ne emelhetnének szeptemberben; a munkaerőpiac rendben van, megtették amit lehetett. Utóbbi szempontból már aggályos a kérdés.