26 szeptember 2015

Gazdasági gyarmatosítás



A múlt vasárnapi görög időközi választásokon Ciprasz és a Sziriza újra elvitte a babérokat, bár a többség csak a Független Görögök bevonásával valósult meg. Ezzel új fejezet kezdődik a görög adóssághegy leküzdésében. Az év elején még lelkesen az „Európai gyarmatosítás” ellen küzdő Ciprasz júliusi pálfordulásával a német és francia döntéshozók egyik legmegbízhatóbb partnerévé vált.

A nyári megállapodás keretein belül a görög állam 86 milliárd eurós újabb segélycsomagot kapott. Az alap jelentős része a meglévő adósság törlesztésére megy el, vagy eleve egy korábbi csomag meghosszabbítását foglalja magába. A lényeg, gazdasági stimulusra keveset költenek a jelenlegi tervek szerint. Sőt, épp ellenkezőleg, a görög államnak kell takarékos üzemmódba kapcsolni, és 3 éven belül fokozatosan eljutni a 3,5 százalékos elsődleges (törlesztések előtti) államháztartási többlethez.

De mi is ez a gyarmatosítás, ami ellen fél éve még oly nagy erőfeszítéssel küzdöttek a görögök, sőt nálunk is sokszor előkerült az elmúlt néhány évben? Bár szerintem a kifejezés nem a megfelelő módon van használva, van benne ráció. Az, hogy ezek után ki milyen politikai és ideológiai célokra használja fel már egy másik kérdés, amivel jelen cikk nem foglalkozik.

Először is ismerkedjünk meg az alapfogalmakkal, ami a probléma megértéséhez szükséges. Folyó fizetési mérleg, illetve ennek hiánya vagy épp többlete. A folyó fizetési mérleg leegyszerűsítve az adott gazdaság külföldre értékesített nettó termékeit, nettó eladott munkaerejét, és befektetéseiknek nettó hozamát méri. Magyarul: ha eladok valamit (munkaerőm, árucikket), avagy ha külföldi befektetésem után kamatot kapok az mind hizlalja a bevételeimet és pénz folyik be a gazdaságba. Értelem szerűen ha külföldi árukat veszek, külföldi állampolgárt alkalmazok, aki hazaküldi bére egy részét, vagy kamatot fizetek külföldre az csökkenti a mérlegem.

A 2000-2008 közötti Magyarország igen hasonló problémákkal küzdött, mint a válság utáni Görögország küzdött és talán küzd a mai napig. A folyó fizetési mérlegén hiány mutatkozott, vagyis többet fogyasztott külföldről, mint amennyit külföldön értékesített (fontos, hogy itt a munkaerő is árucikként kezelendő).

Ha többet fogyasztok, mint megtermelek akkor azt egyéb módokon kell finanszíroznom. Ennek alapvetően két módja van. Vagy hitelt veszek fel külföldről, vagy meglévő ingóságaimat adom cserébe, gazdaságok esetén ez vállalatokat, termelő tőkét jelent. Így alakult ki mindkét gazdaságban magas államadósság. Fontos, nem elsősorban az állam, de a lakosság fogyasztása miatt!



Mi megúsztuk. Hogyan? A válságot követően több háztartás is kénytelen volt visszavágni fogyasztását. Ezáltal a külkereskedelmi mérleg (nettó export) képes volt többletet elérni. Felgyorsult a külföldre vándorlók és külföldön dolgozók számának növekedése is. A hazautalások egy főre jutó mennyisége az egyik legmagasabb a világban.



Görögországban mindez nem történt meg a válság után, és a lakosság egy része mai napig vonakodik mind a produktivitás növelésétől, mind a fogyasztás csökkentésétől. Míg a magyar gazdaság a befolyó pénzekből képes volt leépíteni a lakossági külső tartozásokat, illetve jobban önfinanszírozó állammá válnia, addig a görögök recesszióba süllyedtek.



Az új program, amely 50 milliárdos privatizációs alap megvalósítását is magába foglalja, többször volt a gyarmatosításhoz hasonlítva. A görögök nem képesek visszafizetni adósságukat, így a „bank” viszi a házat. Csak bank helyett franciák, németek vannak, és ház helyett szigetek, repterek és kikötők. De tudunk e valakit azért hibáztatni, mert vissza akarja kapni a kölcsönadott pénzét.

Én úgy látom tipikus tücsök és a hangya esetével állunk szemben. A tücsök csak hegedült, a hangya dolgozott (és áttételesen etette a tücsköt), majd amikor a hangya benyújtja a számlát a tücsök meg van sértődve, hogy fizetnie kell, és el kell adni hegedűjét.